Artiklar | Guld | Smycken

Vad är skillnaden mellan äkta guld och förgyllt guld?

Koncepten ”äkta guld” och ”förgyllt guld” kan ibland förvirra, särskilt om du är ny i guldbranschen. Även om båda typerna har guld i sitt namn, är de faktiskt två mycket olika saker. Skillnaden mellan de två ligger i sammansättningen och värderingen av det guld som används. I den här artikeln tar vi en djupare titt på vad äkta guld och förgyllt guld exakt är, samt vilka deras huvudskillnader är.

Vad är äkta guld?

Termen ”äkta guld” refererar till rent, oblandat guld – ädel metall i sin renaste form. Det är en mycket tät och mjuk metall som är extremt formbar och har förmågan att sträcka sig outtömligt utan att brytas. I sin renaste form har guld en distinkt, attraktiv gul färg. Den står emot korrosion och tärs inte, vilket gör att det kan behålla sin glans i åratal utan att behöva någon form av underhåll.

Vad är förgyllt guld?

Å andra sidan är förgyllt guld en typ av metall som har en mycket tunn beläggning av guld applicerad på ytan. Denna process kallas guldplätering och används ofta för att ge föremål ett utseende av äkta guld utan de höga kostnaderna som är förknippade med det. Förgyllning utförs genom att applicera en elektrisk ström på en lösning av guldsalter, vilket får guldjonerna att binda till metallen.

Kvalitet och renhet

Renheten hos äkta guld mäts vanligtvis i karat, med 24 karat som representerar 100% rent guld. Vanligtvis används mindre renheter i smyckestillverkning för att öka hållbarheten, där guld blandas med andra metaller för att skapa en starkare legering. Förgyllt guld finns däremot inte i karat eftersom det bara är en tunn guldöverdrag som finns på ytan.

Hållbarhet och underhåll

Äkta guld är mycket hållbart och kräver lite till inget underhåll alls. Förgyllt guld, å andra sidan, tenderar att vara mycket mindre hållbart och dess glans kan försvinna över tiden. Om förgyllt guld utsätts för fukt, svett eller hårt slitage kan guldöverdragen flagna eller slitas bort, vilket avslöjar metallen nedanför.

Kostnad

En annan stor skillnad mellan äkta guld och förgyllt guld är kostnaden. På grund av det högre innehållet av ädla metaller i äkta guld är det mycket dyrare än dess förgyllda motsvarighet. Förgyllt guld, å andra sidan, erbjuder ett billigare alternativ för de som vill ha föremål med guldutseende.

Slutsats

Även om både äkta guld och förgyllt guld har sin egen skönhet och fördelar, är det viktigt att förstå skillnaderna dem emellan när du köper guld. Medvetenhet om dessa skillnader ger en större förståelse för vad du betalar för, vilket hjälper dig att göra ett mer informerat beslut.

Vanliga frågor

Vad är den största skillnaden mellan äkta guld och förgyllt guld?

Den största skillnaden mellan äkta guld och förgyllt guld är sammansättningen av metallen. Äkta guld består av rent, oblandat guld, medan förgyllt guld är en metall med en tunn beläggning av guld på ytan.

Hur vet jag om ett smycke är gjort av äkta guld eller förgyllt guld?

För att avgöra om ett smycke är äkta guld eller förgyllt guld kan du se efter stämplingar på smycket. Äkta guld har vanligtvis en karatstämpel som visar renheten hos guldet. Förgyllt guld kan ha en stämpling som visar att det är förgyllt eller pläterat.

Är förgyllt guld mindre värdefullt än äkta guld?

Ja, förgyllt guld är generellt sett mindre värdefullt än äkta guld eftersom det bara har en tunn guldöverdrag på ytan. Äkta guld har en högre halt av ren guld och är därför mer värdefullt.

Kan förgyllt guld bli äkta guld genom att ta bort beläggningen?

Nej, förgyllt guld kan inte bli äkta guld genom att ta bort beläggningen. Förgyllning är en process som applicerar en tunn ytbeklädnad av guld på en metall, och det går inte att återställa metallen till sin ursprungliga sammansättning genom att ta bort beläggningen.

Hur länge varar förgyllt guld?

Hur länge förgyllt guld varar beror på hur det används och underhålls. Förgyllt guld kan slitas bort över tiden och kräver viss försiktighet för att behålla sin glans. Om förgyllt guld utsätts för fukt, svett eller hårt slitage kan beläggningen flagna eller slitas bort tidigare.